Γενική Περιγραφή της ΕΤΥΜΠ

Η εκτίμηση, πρόβλεψη, σχεδιασμός και διαχείριση των υδατικών πόρων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις γιατην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η συνεχής επιδείνωση και υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και του υδατικού περιβάλλοντος ειδικότερα, έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στην ποσότητα, ποιότητα και διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων. Η κατάσταση δε γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη και δύσκολη υπό το πρίσμα των αλλαγών του κλίματος (φαινόμενο θερμοκηπίου) και χρήσεων γης (μείωση δασικών εκτάσεων, αύξηση αστικοποίησης κλπ). Σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων, αποτελούν κομβικά σημεία πολιτικής στρατηγικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο. Μια πολύ σημαντική (ίσως η σημαντικότερη μέχρι τώρα) επιτυχημένη προσπάθεια στον τομέα αυτό έγινε τα τέσσερα τελευταία χρόνια από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ εκπόνησε την Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας, η οποία διαμορφώνει σε επίπεδο χώρας την απαραίτητη υποδομή για την εκτίμηση, αξιοποίηση και ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας.

Γενικά για την ΕΤΥΜΠ

Ο πυρήνας του έργου συνίσταται σε μία κατανεμημένη Βάση Δεδομένων που αποθηκεύει τον κυρίως όγκο των υδρομετεωρολογικών και υδρογεωλογικών δεδομένων της χώρας. Τα δεδομένα προέκυψαν από τα αρχεία των μετρήσεων των οργάνων περίπου 2500 σταθμών που βρίσκονται διεσπαρμένοι σε όλη την χώρα και ανήκουν στους Συμμετέχοντες Φορείς οι οποίοι είναι :

  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
  • Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
  • Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού
  • Το Υπουργείο Γεωργίας Το Υπουργείο Ανάπτυξης
  • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Παράλληλα με την ανάπτυξη της Βάση Δεδομένων (ΒΔ) υλοποιήθηκαν εφαρμογές λογισμικού και υδρολογικά μοντέλα για την ανάλυση και σύνθεση των υδρομετεωρολογικών και υδρογεωλογικών δεδομένων καθώς και για την παραγωγή δευτερευουσών πληροφοριών (παροχές, βροχές, εξάτμιση, εξατμισοδιαπνοή, ισοζύγια κλπ) σε θέσεις που καλύπτουν το σύνολο της χώρας.

Χρηματοδότηση του έργου

Η ΕΤΥΜΠ χρηματοτοδοτήθηκε κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής και κατά 15% από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αξιολόγηση της ΕΤΥΜΠ

Η ΕΤΥΜΠ είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη που ανατρέπει το μέχρι σήμερα γνωστό σκηνικό στον τομέα του νερού και δημιουργεί τις απαραίτητες βάσεις για την ορθή εκτίμηση, πρόβλεψη, και ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε τοπικό επίπεδο (υδατικά διαμερίσματα και λεκάνες απορροής). Πιο συγκεκριμένα η ΕΤΥΜΠ αποτελεί :

  • Αξιόπιστο σχήμα αναφοράς για όλα τα δεδομένα που αφορούν στο νερό (ποσοτικά στη φάση αυτή).
  • Ενιαίο πλαίσιο ανάπτυξης πάσης φύσεως εργαλείων και μελετών που αφορούν στο νερό, το οποίο παρέχει αξιοπιστία, συνέπεια, συγκρισιμότητα και μεγάλη ταχύτητα εκπόνησης μελετών.
  • Ενιαία απεικονιστική πρακτική στον χώρο και στον χρόνο όλων των μεταβλητών του υδρολογικού κύκλου σε επίπεδο χώρας.
  • Εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο εθνικό και τοπικό.
  • Εργαλείο λήψης αποφάσεων που αφορούν στην αξιοποίηση των υδατικών πόρων και στην προστασία και διαχείριση του υδατικού περιβάλλοντος.
  • Μοναδική υποδομή σε επίπεδο χώρας στη φάση αυτή για την εκτίμηση, αξιοποίηση και διαχείριση των υδατικών πόρων αλλά και την εκπόνηση μελετών και κανόνων σχετικών με το νερό όπως π.χ η σχετική Κοινοτική Οδηγία - Πλαίσιο.