Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της υδρολογίας αποτελεί η ανισοκατανομή των μετρητικών σταθμών στον Ελλαδικό χώρο. Έτσι παρουσιάζονται περιοχές με άσκοπα πολύ πυκνό δίκτυο ενώ υπάρχουν άλλες όπου δεν καλύπτονται από κανένα σταθμό. Κατ' επέκταση η διασπορά της σημειακής υδρολογικής πληροφορίας δεν επαρκεί για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την επιφανειακή κατανομή διαφόρων μεταβλητών.
Στα πλαίσια της ΕΤΥΜΠ εκπονήθηκε από το ΕΜΠ ένα σχέδιο ορθολογικής κατανομής των μετρητικών σταθμών στην χώρα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Μετρητικών Σταθμών (ΕΔΜΣ) το οποίο θα καλύπτει ισομερώς και με ικανοποιητική ακρίβεια όλη την περιφέρεια. Παράλληλα με το ΕΔΜΣ μελετήθηκε και η πιλοτική λειτουργία ενός τηλεμετρικού δικτύου σταθμών όπου οι μετρήσεις μεταφέρονται αυτόματα στην Βάση Δεδομένων της ΕΤΥΜΠ.
Εθνικό Δίκτυο Μετρητικών Σταθμών
Στα πλαίσια του έργου της ΕΤΥΜΠ, εκπονήθηκε μελέτη δημιουργίας Εθνικού Δικτύου Μετρητικών Σταθμών (ΕΔΜΣ), έτσι ώστε να επιτευχθεί κατανομή των σταθμών στο σύνολο της χώρας, η οποία θα καλύπτει τις απαιτούμενες σε δεδομένα ανάγκες και θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων σταθμών. Η μελέτη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος της ποιότητας της συλλεγόμενης Μετεωρολογικής και Υδρολογικής πληροφορίας, προκειμένου αυτή να τροφοδοτεί κατευθείαν την ΒΔ της ΕΤΥΜΠ και να εξυπηρετεί τις σχετικές ανάγκες σε εθνικό επίπεδο.
Η ανάγκη δημιπουργίας του ΕΔΜΣ προέκυψε από τα αποτελέσματα της εργασίας, τόσο της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ όσο και της ομάδας που ανέλαβε τον ακριβή προσδιορισμό των θέσεων των υφισταμένων μετεωρολογικών σταθμών, συγκεντρώνοντας παράλληλα φωτογραφικό και άλλο υλικό κατά τις επί τόπου επισκέψεις των συνεργείων της. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν τα παρακάτω σχετικά με την κατάσταση των μετεωρολογικών σταθμών που υπάρχουν σήμερα στον Ελληνικό χώρο :
- Οι σταθμοί δεν αποτελούν δίκτυο όσον αφορά στην ομοιόμορφη πυκνότητα τους στην επικράτεια.
- Σημαντικό ποσοστό των σταθμών έχουν εγκατασταθεί σε ακατάλληλες θέσεις.
- Έχουν γίνει επεμβάσεις σε όργανα σταθμών που καθιστούν τις μετρήσεις τους μη αξιόπιστες.
- Η συντήρηση πολλών αυτογραφικών οργάνων είναι προβληματική έως ανύπαρκτη με άμεσο αποτέλεσμα στην αξιοπιστία τους.
- Αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού για την παρακολούθηση των οργάνων και την εκτέλεση σωστών παρατηρήσεων σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές.
Πιλοτικό Τηλεμετρικό Δίκτυο Σταθμών
Παράλληλα με το ΕΔΜΣ προτείνεται να υλοποιηθεί και Πιλοτικό Τηλεμετρικό Δίκτυο 15 σταθμών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο Νομό Αττικής και θα αποστέλλουν δεδομένα υψηλής χρονικής ανάλυσης στον κεντρικό κόμβο της ΕΤΥΜΠ. Η επιλογή των θέσεων των σταθμών έγινε με βασικά κριτήρια την γεωγραφική κατανομή τους και την ασφάλεια της εγκατάστασης. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
- Πλήρως αυτόματες μονάδες μετεωρολογικών σταθμών.
- Συστήματα Τηλεμετρίας για κάθε αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό.
- Λογισμικό Επικοινωνίας των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών με τη βάση λήψης και συγκέντρωσης των στοιχείων.
- Το πιλοτικό τηλεμετρικό δίκτυο σε συνδυασμό με ένα μετεωρολογικό ραντάρ του οποίου η αγορά και εγκατάσταση μελετάται από το ΕΜΠ θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόγνωσης ισχυρών καταιγίδων στην περιοχή της πρωτεύουσας.
- Η Αεροπορική Βάση στον Υμηττό
- Η περιοχή Ζωγράφου (Θέση ΕΚΑΜ)
- Το Αεροδρόμιο Ελληνικού
- Το Αεροδρόμιο των Σπάτων
- Η Ναυτική Διοίκηση (Αγία Παρασκευή)
- Το στρατόπεδο διαβιβάσεων (Χαϊδάρι)
- Το Κέντρο Αεροπορίας (Βούλα)
- Η Αεροπορική Βάση Πεντέλης
- Η Βάση Ειδικών Δυνάμεων (Ελευσίνα)
- Το Αεροδρόμιο Μαραθώνα
- Ο λόφος του Λυκαβηττού
- Το Κέντρο Στρατονομίας
- Το Λιμάνι Πειραιά
- Το Αεροδρόμιο Τατοΐου
- Η Ναυτική Βάση της Σαλαμίνας